Sikeres alga fejlesztés az Albitech Kft-nél

A Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI) c. pályázati konstrukció keretében az Albitech Kft. támogatást nyert „Új típusú brasszinoszteroid hormont termelő, valamint biofilm kérget képző és speciális alga biomasszát előállító élő talajalga oltóanyag kifejlesztésére”, ami a mezőgazdasági talajok javítására és a termesztett növények növekedésének serkentésére szolgál.

A talajban élő algák fontos szerepet játszanak a degradálódott talajok életének újraindításában, az eróziós veszteségek csökkentésében, a talajok szerkezetének javításában, szerves anyagokkal dúsításában, növekedésszabályozó anyagjaik révén elősegítik a magasabbrendű növények fejlődését.

A projekt során megtörtént a SAP – Soil Algae Product algatenyészet tenyésztésének optimálása különböző térfogatban, megvizsgáltuk a SAP tenyészet talajkolonizációs képességeit (BSC), UV ellenálló képességét, fitohormon, és extracelluláris polimertermelő képességét, valamint a növényekre gyakorolt hatását laboratóriumi, üvegházi és szántóföldi körülmények közt.

A pályázat keretei között beszerzésre került egy a SAP tenyésztésre alkalmas 4 x 25 liter egységekből álló air-lift, flat panel fotobioreaktor, amely nagy sűrűségű algatenyészetek előállítására alkalmas, továbbá kifejlesztésre került egy a reaktorok táplálására alkalmas alacsony vezetőképességű és steril víz előállítására képes berendezés. Kifejlesztésre került egy talajerózió kivédő talajalga alapú készítmény: igazoltuk, hogy a SAP szövedékeivel biofilmréteget alkotnak a talajszemcsék körül, így a talajfelszín vízerózióját csökkentik, továbbá az aggregátumok stabilitását növelik, segítenek megőrizni a talajnedvességet és eközben olyan hormonokat termelnek, amelyek segítik a növények fejlődését (FUTÓ 2019, FUTÓ, 2020). A talajban szétterjedve a talajfelszín kolonizálásával (BSC) növelik a talaj fedettségét és szervesanyag tartalmát, továbbá mint fotoautotróf szervezetek, jelentős mennyiségű CO2 megkötésére is képesek, ezért talajoltásuk hozzájárulhat a klímamentességi törekvésekhez is.

Az alga talajoltóanyag javítja a talaj szerkezetét, minőségét: a talajegészséget; tápanyagot biztosít a talajban, és a talajfelszínen élő organizmusok számára; növényi növekedést serkentő anyagokat termel (fitohormonok). A fejlesztés eredményeként szabadalmi leiratot adtunk be HU1800183A2 számon.