Magyar Mikrobiológiai Társaság 2014. évi Nagygyűlése, Keszthely

2020.10.12.

Szerző: Albitech Kft.

Logo Albitech Kft.

Scenedesmus obtusiusculus/rubescens citokinin termelésének vizsgálata különböző tenyésztési körülmények mellett

Greipel Erika, Futó Péter, Bencsik Zsuzsanna, Kutasi József

Albitech Biotechnológiai Kft., 1045, Berlini út 47-49.

 

Abstract

A lombtrágyázás a mezőgazdaságban széleskörűen elterjedt eljárás szervetlen és egyéb típusú anyagok kijuttatására a levélfelületre, ami a növények terméshozamának növelésére hivatott. Hatékonysága akár 8-20%-kal is meghaladja a talajtrágyázásét, de nem váltja ki azt. Mikroalga szuszpenziókat régóta használnak lombtrágyázás céljára, ami az aktuális kutatások szerint a hormon-termelő képességükkel függ össze.

Számos tanulmány született már mikro- és makroalgák növényi hormon tartalmáról valamint növényi növekedés illetve csírázás serkentő hatásáról. A növényi hormonoknak több csoportja ismert, ide tartoznak az auxinok, citokininek, gibberellinek, az abszcizinsav és az etilén. A természetes előfordulású citokininek a növények többségében N6-szubsztituált adenin származékok, általában izoprenoid vagy aromás oldallánccal. (García de Salamon et. al. 2001) A növényekben és baktériumokban általában szabad bázis, ribotid, ribozid, glükozid és aminosavval alkotott konjugátum formájában vannak jelen. Többnyire purin vázzal rendelkeznek. Ebbe a csoportba tartozik a zeatin, transz-zeatin-ribozid, valamint a természetben ritkábban fellelhető, mesterségesen előállított kinetin. A magasabbrendű növényekben leggyakrabban a zeatin, az izopentenil-adenin és ribozidjaik fordulnak elő.

Zöld mikro-, és makroalgákból egyaránt mutattak már ki zeatin-ribozidot pl. Protococcus, Chlorella és Scenedemus fajokból, amelyek esetén a cisz-izomer jelenléte volt jellemző. (Tarakhovskaya 2006) A kinetint, mint első citokinin hatású molekulát 1954-ben Miller izolálta autoklávozott hering spermából. A molekula a kinetin nevet sejtosztódás elősegítő képességéről kapta.

A természetes DNS-ben is jelen van, mint oxidációs úton spontán kémiai reakciók útján keletkező mutáció, ami kivágódva szabad bomlástermékként jelenik meg. Munkánk során eltérő nitrogén, és foszfor tartalmú tápközegekben 3 különbőző hőmérsékleten tenyésztett Scenedesmus obtusiusculus egysejtű zöldalga biomassza citokinin tartalmát vizsgáltuk. Az oldószeres extrakciót liofilizált mintákból végeztük. Zeatin származékok és kinetin detekciója vákuumbepártást követően vékonyréteg kromatográfiásan történt, a mennyiségi meghatározását HPLC-PDA módszerrel végeztük. Az eredményeket a Statistica szoftver segítségével értékeltük.

Korábbi cikkeink

2018-ban új labort avatott az Albitech Kft.

2018-ban új labort avatott az Albitech Kft.

Sikerült beüzemelni olyan Chemap air-lift fotobioreaktorokat, amelyek alkalmasak 10 és 25 liter mikroalga és növényi sejttenyészetek szabályozott és steril tenyésztésére. Ehhez létrehoztunk az Albitech Kft. területén egy laboratóriumot, amelyben Biohazard steril box,...

bővebben

Albitech kft.

 1045 Budapest, Berlini utca 47-49.
+36 20 929 4412
info@albitech.hu