A Scenedesmus obliquus, S arcuatus és az S. obtusiusculus(régen obtisausculus)  algafajokhoz tartozó algatörzseket már az 1970-es évek óta tenyésztik, többféle elsősorban takarmányozási, humán táplálkozási és kozmetikai célokra. A 70-es években a világ táplálkozási gondjait próbálták megoldani algák nagy tömegű tenyésztésével és velük egysejt fehérje – SCP (single cell protein) – előállítást végrehajtani. Ezeknek a kísérleteknek a legtöbbet alkalmazott algái a Chlorella mellett Scenedesmus zöldalgák voltak. Ugyanakkor állattakarmányozási célra azóta is próbálják felhasználni, mivel igen értékes esszenciális aminósavakat, lipideket és vitaminokat állít elő(L. Gouveia. A. P. Batista, 2 I. Sousa et al.2008) Az elmúlt 40 év szakirodalma szerint a felsorolt Scenedesmus zöldalgáknak sem állati – sem gerinces, sem gerinctelen -, sem humántoxikológiai hatásai nincsenek.

A Max Planck Táplálkozásfiziológiai Intézet (Dortmund, Payer et al. 1980) és a Max Planck Állattakarmányozási Intézet (Mariensee) Scenedesmus sp. édesvízi zöldalgával folytatott táplálkozási kísérletei alapján elmondható, hogy a szárított algák jól emészthetőek, nagyértékű fehérjéket tartalmaznak. Az állatok húsminőségét nem befolyásolja a kizárólag algaalapú fehérjeforrással történő táplálás. Az embereken végzett kísérlet során is azt találták, hogy a Scenedesmusszal sp.-vel  való táplálás mellett (fokozatosan növelve az adagot, majd kizárólagos fehérjeforrásként alkalmazva) a kísérleti alanyok munkaképessége és jó közérzete megmaradt. 100 g Scenedesmus sp. por fedezi egy felnőtt teljes fehérje és vitamin szükségletét, nem gyakorol semmilyen káros hatást az emberi és állati szervezetre. A legtöbb esetben szárított formában állították elő az alga biomassza tömeget és így vizsgálták beltartalmi értékeit.

  1. táblázat A Secnedesmus algapor beltartalma összevetve a szója és egy a Spirulina kékalga összetételével
Scenedesmus Szójabab Spirulina maxima
%
Víz 4-8 7-10 10
Nyersfehérje 50-56 34-40 56-62
Zsírsavak és más lipidek 12-14 16-20 2-3
Szénhidrátok 10-17 19-35 16-18
Nyersrost 3-10 3-5
Hamualkotórészek 6-10 4-5

Mao-on már tenyésztettek nagy léptékben Scenedesmus obtisausculus -t lsd. erről Felföldi, 1964-, sőt a Caola kozmetikai gyára az 1980-as években megfelelő léptéknövelések közbeiktatásával komplett 5 köbméteres algatenyésztő üzemet épített Scenedesmus algatartalmú fogkrém előállítására és ezt gyártották is éveken át. Scenedesmus tartalmú algakrémeket a mai napig is állít elő és forgalmaz Mao-on a FÁMA kozmetikai Kft(http://www.famacosmetics.hu/6-algas-keszitmenyek).

  1. táblázat A Scenedesmus por aminósav tartalma összehasonlítva a tej, szója, Spirulina és a búza összetételével
  Aminosav tartalom (g/16 g N)
Tej Szója Scenedesmus Spirulina Búzaszem
Glicin     6,0-6,3    
Alanin     8,9-9,3    
Valin* 7,0 5,2 6,2-7,2 6,5-7,6 4,4
Leucin* 9,9 8,4 8,6-9,3 8,0-9,2 6,8
Izoleucin* 6,4 5,3 3,2-4,4 6,0 3,3
Treonin* 4,5 4,4 4,8-5,2 4,6-5,0 2,9
Szerin     3,5    
Metionin* 2,5 1,7 1,4 1,4-2,4 1,5
Cisztein-Cisztin 0,9 1,8 0,8-1,0    
Fenilalanin* 4,8 5,8 3,9-4,6 5,0-5,6 4,5
Tirozin 5,1 3,7 2,8-3,6    
Triptofán* 1,4 1,3 1,4 0,8-1,4  
Lizin* 7,7 5,6 5,3-5,7 4,6-4,7 2,9
Hisztidin 2,6 2,5 1,7-2,5    
Arginin 3,5 7,0 5,6-5,8    
Aszparaginsav     8,4-8,6    
Glutaminsav     10,2-10,5    
Prolin     5,6-6,6    
* esszenciális aminosavak

 

  1. táblázat A Scenedesmus algapor vitamintartalma összehasonlítva a pékélesztő(Saccharomyces cerevisiae), a paraj, Spirulina kékalga és a Laminaria telepes tengeri barnamoszat összetételével
  Vitamin tartalom (mg/100 g)
Scenedesmus por Pékélesztő Paraj Spirulina Laminaria
Tiamin (B1) 1,0-2,4 1,6-8,9 0,7-1,9 4,0 0,1-0,07
Riboflavin (B2) 2,5-5,9 2,5-11,1 2,6-4,1 3,7 0,2
Pantoténsav 1,2 5,6-26,0 4,2-4,4 1,1 0,03
Niacin-Nikotinsav 7,6-17,6 28,0-148 6,8-9,9 10,2 1,9
Kobolamin (B12) 0,06     0,28 0,006-0,012
Tokoferol (E-vitamin 11,0-18,0 0 2,7-8,2   2,5-3,0
Aszkorbinsav (C-vitamin) 0 0   10,0 209

 

Az Algafix lombtrágya előállítása során felhasznált tápleves nem tartalmazhat semmilyen káros anyagot, melyeket többszörösen sterilre szűrt és ozmotikusan megtísztított vezetékes vízzel higítva használunk fel és a tenyésztést ellenőrzött steril körülmények között végezzük a volt Gyógyszerkutató Intézet(GyOKI) mikrobiológiai laborjaiban(a tenyészközeg tápelem összetételét lásd a mellékletben). A tenyésztéshez felhasznált Scenedesmus obtisausculus K2012 balatoni zöldalga axenikus, baktériumtól és gombától ellenőrzötten mentes, steril körülmények között fenntartott, a BEA D01_12 számon szabadalmi letétbe helyezett algatörzs – a spanyol  Marine Biotechnolgiai Center  alga törzsgyűjteményében – magyar szabadalmi védettség alatt áll a HU-110 987 számon.

Irodalomjegyzék:

Felföldy Lajos(1964): Kétköbméteres algatermesztô berendezés Tihanyban, Annal. Biol. Tihany 31, 185-222,.

Payer, H.D., Pabst, W. and Runkel, K.W.(1980):Review of the nutrient properties of the green algae Scenedesmus obliquus as a single cell protein(SCP). In Algae Biomass, ed. G.Shelef and C.J.Soeder pp. 787-98. Amsterdam:Elsevier/North Holland Biomedical Press.

Borowitzka M.A., Borowitzka L. J. (1988): Micro-algae biotechnology.  Cambridge University Press, London pp. 257-288.

  1. Gouveia. A. P. Batista, I. Sousa, A. Raymundo and N. M. Bandarra (2008): Microalgae in novel food products, Food Chemistry Research Developments, Konstantinos N. Papadopoulos,pp.Nova Science Publishers, Inc.

Budapest, 2012  november 23.

Kutasi József PhD
Biotechnológia doktora, feltaláló