Régóta ismert, hogy az algák sejtjeiben, mint asszimilációs termékek, zsírszerű anyagok – koleszterinszint-csökkentő, arterioszklerózist gátló esszenciális *-3 politelítetlen zsírsavak – halmozódnak fel.
A kék és zöldmoszatokban túlnyomórészt 16-18 szénatomos telítetlen zsírsavak, míg a barna-, kova-, vörös- és sárgászöldmoszatokban a 18-22 szénatomos politelítetlen zsírsavak találhatók gyakran mono-, di és trigliceridek formájában.
A tengeri algák esetében jelentős mennyiségben van jelen. A tavainkban és folyóinkban bevonatként tenyésző Bangia, Cladophora és Diatoma fajok vizsgálataink szerint megközelítik a fermentorban tenyésztett tengeri fajok EPA termelését. Magas EPA és DHA koncentrációval elsősorban az alacsony környezeti hőmérsékleten tenyésző bevonatok rendelkeznek, így gyűjtésükre az őszi-tavaszi időszak a legalkalmasabb.
Humán felhasználásuk esetleges szennyezettségük miatt azonban kérdéses, ezért fermentációs tenyésztésük kialakítása elsődleges célunk.