AlgaFix Lombtrágya

Amikor az ember nem szertelenül és ostobán közelít a természet felé, hanem bölcsen, a megismerés, a megóvás és a jobbítás szándékával, akkor a természet néha hálásan megjutalmazza az embert. Ilyen jutalmat kapott a képen látható Dr. Kutasi József is, aki régóta szenvedélyesen kutatja az algák világát. A gyönyörû tavunk a Balaton vizében rábukkant egy algafajra, amely olyan anyagokat termel, amelyek erőteljes fejlődéshez segítik a növényeket és részben védelmet adnak bizonyos kórokozókkal szemben. Ezt a Chlorococcales rendbe tartozó mikroalgát úgy hívják, hogy Scenedesmus obtisausculus. Ebbe a rendbe amúgy közel 1000 algafaj tartozik, amelyek közül számos a talajokban is megtalálható, de többnyire a vizekben élnek.

algafix - Dr. Kutasi József

Ez az algafaj – amely azóta védetten elhelyezésre került az Európai Alga Törzsgyûjteményben – kiválóan alkalmas lombtrágya céljára történő felszaporításra egy speciális fotobioreaktorban. A fotobioreaktor lényege az, hogy az alga szaporodása szempontjából optimális körülményeket teremtenek és olyan anyagokat adnak a reaktorba, amelyek segítik a fejlődésüket. Ez hasonlóan bonyolult rendszer, mint a talajbaktérium sûrítmények előállítására használt fermentorok, de a fő különbség az, hogy itt fényre is szükség van, amelyet speciális világítóberendezésekkel oldanak meg.

Algafix - Similis simili gaudet

“Similis simili gaudet” – a hasonló a hasonlónak örül, tartja a bölcs latin mondás. A természet is a hasonlónak, a természetesnek örül. 1000 példa bizonyítja, hogy a növény jobban szereti azt a nitrogént, amit egy elpusztult talajbaktériumsejtből vehet föl, mint azt, amit a földre szórt mûtrágyasóban kínálnak neki.

A növény – a múlt évi eredményes szabadföldi kísérletek tanúsága szerint – jobban örül a Scenedesmus algából készült AlgaFix Lombtrágyának, mint a vegyipari készítményeknek. Az AlgaFix ugyanis a jelenleg elérhető más algakészítményekhez képest is látványosabb növekedésre, egyenletesebb fejlődésre serkentette a kezelt növényeket és végül jelentős termésnövekedést eredményezett.

Mit tud az AlgaFix?

Mit tud az AlgaFix?

Először is az algák mellett számos makro- és mikroelemet tartalmaz, amelyekre az algáknak is szüksége van és ezeket már a fotobiofermentorban a tenyészethez kellett adagolni. A mikroelemek közül legnagyobb mennyiségben a vasat igénylik, ezért az AlgaFix nagyon jól ellátja vassal a kezelt növényt.

Az algák értékes növényi hormonokat termelnek, amelyek részben kikerülnek a sejtjükből és a készítményből a levelekbe szívódnak, másrészt miután elpusztultak a növény a sejtjükben lévő hormonokat is felveszi. A hormonok mellett számos fehérje és zsírsav is szerepet játszik az AlgaFix-ben lévő algák növénytámogató hatásában.

Az AlgaFix terméket kifejlesztő és gyártó Albitech Kft. laborjában folyamatosan tesztelik a készítmény csíranövényekre gyakorolt hatását. A fenti kép így önmagában nem sokat mond, csak azért tettem be, mert nekem tetszett, lényeg a lényeg, hogy az AlgaFix a szikleveles stádiumtól az intenzív növekedési szakasz végéig látványosan gyorsítja a növény fejlődését.

 


Algafix kapcsolódó cikkek